Hoe werkt het meldpunt?

Iedereen kan het Meldpunt Zorgwekkend Gedrag bellen, het is heel makkelijk. Dit doe je wanneer je je zorgen maakt over jezelf of een ander, zonder dat er sprake is van een crisis- of noodsituatie. Deskundigen stellen je vragen zodat zij de situatie goed in kunnen schatten. Als je wilt, mag je meedenken of kan de deskundige je advies geven over hoe jij de ander kunt helpen. Hier lees je hoe het gaat als je belt en wat er gebeurt als jij een melding doet.

Afbeelding van een vrouw die belt met 0800-1205

Je belt 0800-1205 en wordt doorverbonden met een regionaal meldpunt

Je wordt gevraagd de plaatsnaam of gemeente in te spreken van de persoon om wie jij je zorgen maakt. Weet je dit niet? Spreek dan je eigen plaatsnaam of gemeente in. Als het inspreken niet goed lukt, kun je altijd nog de postcode intoetsen van de plek waar persoon over wie je belt woont. Je wordt doorverbonden met het regionale meldpunt dat hoort bij de gemeente of de plaatsnaam die jij inspreekt of de postcode die jij intoetst. Vaak zijn deze meldpunten tijdens kantooruren geopend (ma t/m vr, van 09.00 - 17.00 uur). Sommige meldpunten zijn ook ’s avonds of ’s nachts geopend.

Afbeelding van een vrouw die een telefoongesprek heeft met een deskundige

De deskundige stelt vragen over wat er aan de hand is

Waar maak je je zorgen over? Ken je de persoon om wie je je zorgen maakt? En is er iets wat je zelf zou willen doen om te helpen? De deskundige probeert samen met jou in te schatten hoe ernstig de situatie is.

 'Ik had direct goed contact met de medewerkers. Het was al een hele opluchting dat ze naar mij luisterden. Ze waren heel open en ik vond het fijn om m’n verhaal in mijn eigen taal, het Fries, te kunnen doen.'

Janke Suierland belde over haar buurvrouw. Lees hier haar verhaal.

Afbeelding van een deskundige die een melding maakt

De deskundige geeft je advies of maakt een melding

Hoe kun je de persoon over wie je je zorgen maakt helpen? De deskundige geeft je advies over wat je kunt doen en maakt een melding voor je. Je kunt niet anoniem bellen, maar je kunt wel anoniem blijven. De persoon over wie je belt zal dan niet weten wie er melding heeft gedaan.

Afbeelding van een team van hulpverleners die de melding oppakken

Het team van hulpverleners pakt de melding op

De deskundige geeft de melding door aan een team van hulpverleners. Het team van hulpverleners neemt contact op met de persoon over wie de melding is gedaan en onderzoekt de situatie. De hulpverleners bekijken afhankelijk van de situatie of en welke (aanvullende) zorg of ondersteuning iemand nodig heeft en zet de hulp in gang.

‘Het is zo belangrijk dat we onze zorgen over iemand melden. Hoe eerder een melding komt, hoe makkelijker we iemand kunnen helpen.’

Ria Hilberink ging aan de slag met een melding over Jerry en hielp hem verder. Lees hier haar verhaal.

Wat kun je zelf al doen?

Als je je zorgen maakt om iemand, kun je soms zelf ook iets voor die persoon betekenen. Let hierbij altijd op je eigen veiligheid. Als iemand zich onvoorspelbaar of agressief gedraagt, bel dan de politie via 0900-8844. Als je je wel veilig voelt, kun je vragen hoe het met iemand gaat of zeggen dat je je zorgen maakt. Durf je de persoon niet in je eentje aan te spreken? Vraag dan iemand die je vertrouwt om met je mee te gaan.

Bel 0800-1205 als je je zorgen maakt om iemand

Help elkaar op tijd. Je kunt een deskundige bellen voor advies of om een melding te doen. Bel in een spoedsituatie altijd 112. Denk je aan zelfmoord? Bel dan 113.