Wanneer bel je het Meldpunt Zorgwekkend Gedrag?
De meeste mensen die in de war zijn, zorgen niet voor overlast en zijn ongevaarlijk. Als we zorgzaam naar elkaar omkijken, kunnen we mensen op tijd de juiste hulp geven en eventuele gevaarlijke of vervelende situaties voorkomen.
Soms is een situatie misschien duidelijk voor je: ‘hiervoor moet ik bellen!’. Maar het kan ook zijn dat je twijfelt. Elke situatie met zorgwekkend gedrag ziet er anders uit. Denk bijvoorbeeld aan een buurman die in de war lijkt en niet goed voor zichzelf of zijn huis zorgt. Aan een buurvrouw die steeds vaker met blote voeten op straat loopt en al een paar keer haar huissleutels kwijt was. Of aan iemand waarvan je weet dat hij schulden heeft, die je steeds minder ziet en zijn gordijnen dichthoudt.
Het kan om iemand gaan met problemen zoals schulden, een heftige scheiding of verlies van dierbaren. Ook kan iemand een psychische aandoening of (licht) verstandelijke beperking hebben. Vaak is er sprake van een combinatie van problemen en een aandoening of beperking. Hierdoor kan iemand (tijdelijk) de grip op zijn leven verliezen. Door een melding te doen kunnen deskundigen van het Meldpunt Zorgwekkend Gedrag afhankelijk van de situatie bekijken welke zorg er nodig is en de juiste hulp in gang zetten.
Op welke signalen kun je letten?
In deze lijst staan signalen van zorgwekkend gedrag. Herken je sommige signalen? Dan kan dat betekenen dat de persoon om wie je je zorgen maakt in de problemen zit. De deskundigen bij het meldpunt denken met je mee over of er hulp nodig is, en zo ja welke.
Hoe ziet de persoon eruit?
- Draagt vieze kleding of kleding die niet bij het seizoen past
- Heeft een slechte hygiëne, denk aan onverzorgde haren
- Komt verward over
- Maakt een onrustige of zenuwachtige indruk
'De situatie was ernstig: je kon niet meer door de kamers lopen en de douche was onbruikbaar. Meestal schuilt daar veel verdriet achter.'
Ryanne Verdoorn maakte met haar GGZ-team het verschil voor Jerry. Lees hier het verhaal over hoe Ryanne Jerry hielp.
Hoe gedraagt de persoon zich?
- Hangt veel buiten rond of komt juist niet meer buiten
- Zondert zich af en mijdt sociaal contact
- Maakt (‘s nachts) veel lawaai
- Praat op verwarde manier of mompelt
- Praat in zichzelf
'Ze riep nare dingen en begon te schelden tegen mij en de andere buren in het flatgebouw. Ik durfde niet meer met haar in de lift te stappen.’
Janke Suierveld belde over haar buurvrouw. Lees hier het verhaal over hoe Janke haar buurvrouw hielp.
In welke situaties bevindt de persoon zich?
- Heeft opvallend veel vuilnis in of rondom het huis liggen
- Heeft waarschijnlijk al een tijd geen eten meer in huis
- Gebruikt verdovende middelen zoals alcohol of drugs
- Komt afspraken met anderen niet na
- Vindt het moeilijk om aanwijzingen of adviezen van anderen op te volgen
'Er kwamen er veel mensen langs die met illegale dingen bezig waren. Als iemand daar dan een vraag over stelde, kon Jerry geen duidelijk antwoord geven.'
Ria Hilberink ging aan de slag met de melding over Jerry en hielp hem verder. Lees hier het verhaal over hoe Ria Jerry hielp.
Bel 0800-1205 als je je zorgen maakt om iemand
Help elkaar op tijd. Je kunt een deskundige bellen voor advies of om een melding te doen. Bel in een spoedsituatie altijd 112. Denk je aan zelfmoord? Bel dan 113.
Maak je je zorgen om jezelf?
Merk jij dat je in de war bent? Of voel je je onrustig en wil je erover praten? Via 0800-1205 kunnen de deskundigen ook met je meedenken om eventueel de juiste hulp voor jou te vinden.